Vilken typ av ekonomi har Sverige?
Runt om i världen är Sverige känt för att vara ett stabilt land med väl utvecklad ekonomi och därmed också högs levnadsstandard. Men vad är det som är så speciellt med den svenska ekonomin egentligen? I den här artikeln går vi igenom vilken ekonomisk modell Sverige har och varför den i många övriga länder anses vara eftersträvansvärd.
Historiska orsaker
Fram till mitten av 1800-talet var Sverige förhållandevis fattigt. Efter att ett antal reformer genomförts som underbyggde demokrati och marknadsekonomi började Sverige resan mot att bli ett av Europas mest stabila länder. På grund av att Sverige inte officiellt deltog i varken första eller andra världskriget fanns inte heller behovet av uppbyggnad efter krigen, till skillnad från många andra.
Naturresurser
Sverige har många naturresurser, vilket utnyttjades både under tiden krigen pågick och efter att de avslutats. Sverige kunde producera och exportera bland annat järnmalm vilket var högt värderat i krigstider. I kombination med att det var förhållandevis enkelt att bedriva privat verksamhet, det vill säga att starta och driva företag, lades grunden för många svenska internationella företag.
Marknadsekonomi
Sverige är idag en mycket liberaliserad ekonomi med ett fåtal helt statligt ägda företag, en så kallad blandekonomi. Konkurrensen är i princip så nära fri man kan komma. Företagen bidrar genom skattemedel till att underhålla ett av världens mest utvecklade välfärdssystem, vilket också har sitt ursprung i tidseran efter andra världskriget. Detta är de primära anledningarna till att Sveriges modell anses så bra.
Exportpartner
Som medlem i EU är Sverige välanpassat till att exportera och importera varor. De största handelspartnerna är idag Tyskland, de övriga nordiska länderna, USA, Storbritannien, Nederländerna och Kina. Enligt siffror från 2017 har Sverige ett exportöverskott, vilket innebär att landet exporterar mer varor och tjänster än vad som importeras. Detta är också ett tecken på en välmående ekonomi.
De viktigaste industrierna
Sverige är ett industrialiserat land som, trots att det tappat lite internationellt jämfört med under 1950-talet till 1970-talet, fortfarande exporterar mycket skogsprodukter, järnmalm och industriprodukter. På senare tid har även tjänster tagit upp en allt större del av den inhemska produktionen, till exempel genom att IT-bolag och teknikinriktade bolag sett tillväxt. Detta är en trend som inte tycks avta.